Bučne toplinske pumpe

22.01.2022
Poštovani,

Naša kuća se nalazi na kraju jednog malenog sela u općini Vrbnik. Uglavnom smo okruženi kućama koje se koriste ljetnih mjeseci, te nekoliko kuća u kojima se stanuje. Karakteristika sela je do sada bila mirnoća.

Nas problem je počeo ovog ljeta. Nas najbliži susjed (dijeli nas mala seoska cesta) koji ovdje provodi svega nekih 10 dana godišnje, je ovog ljeta instalirao jednu ili dvije toplinske pumpe. Jedna pumpa vjerojatno grije bazen koji ima količinu od 100.000 L vode. Druga pumpa izgleda grije kuću. Pumpe su najvjerojatnije postavljene na beton; nema neke znatne zvučne zaštite.

Nas vanjski i unutarnji boravišni prostor se nalazi djelomično preko puta, a djelomično nešto niže s obzirom na pad terena.
Ljetos kad je pumpa grijala bazen te radila 24 h bez prekida, mjerila sam kod nas do 65dB. Mjerila sam preko App-a na mobitelu. Mi nismo mogli boraviti u našem prostoru. Svi naši pokušaji razgovarati sa susjedima su bili odbijeni. Pumpa je isključena nakon njihovog odlaska krajem rujna.
Pred nekih šest tjedana je uključena pumpa koja izgleda grije kuću. Ta ista se pali i gasi u redovnim vremenskim razmacima. Moje mjerenje vani na našoj terasi je pokazalo 43dB. U kući se takodjer čuje, osjeća se kao mutna tutnjava.

Moj najveći problem je nemir koji me obuzme, te kojeg se teško mogu osloboditi.

Postoji mogućnost da nam se pridruže dva susjeda koja su se takodjer ovog ljeta bunila.

Molim Vas najljepše da me savjetujete
Imao sam sličan slučaj. Pretpostavljam da se pumpe koriste za grijanje i hlađenje prostorija s vodom iz bazena.
Uglavnom, neprestano rade i bučno su k'o sam vrag.

Nema drugog rješenje nego podizanje tužbe.
Morate se udružiti s ostalim susjedima i zajednički podignite tužbu.
Neka svatko odnjih navede svoje probleme, detaljno ih opišite.

Pogledajte Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članak 110.

Budite uporni, radi se o vašem miru i spokoju koji je trajno narušen.
Živite u strahu kada će se pojaviti i opet upaliti pumpe.