Impulsna buka

Postoji nekoliko definicija impulsne buke. Kako se radi o jednom ili više zvučnih događaja ukupnog trajanja do 1 sekunde koji imaju obilježje buke, dobra definicija je:
Impulsna buka je svaki zvuk trajanja do 1 sekunde koji može uzrokovati uznemirenje, nelagodnost i psihološku napetost osobi koja joj je izložena, ili može uzrokovati stvarnu fiziološku ozljedu osobi koja joj je izložena, ili fizičko oštećenje na nekoj građevini koja joj je izložena.


Koji to zvukovi traju do 1 sekunde i mogu uzrokovati sve navedeno?
To su najčešće udarci ili eksplozije kao npr. prasak petarde, zvuk bučno zatvorenih vrata, otkucaj crkvenog zvona, pucanj iz vatrenog oružja ili eksplozija eksplozivnog sredstva.


Štetnost izlaganja trajnoj buci je dobro istraženo i posljedice su poznate. Štetnost impulsne buke još uvijek nije do kraja istražena i dokumentirana.

Poznato je da impulsna buka izaziva više i jače uznemirenje, nelagodu i psihološku napetost od trajne buke ekvivalentne ili čak i niže ukupne energije, što je i razumljivo.
Za usporedbu: Nije isto opali vam netko šamar ili vas lagano dodiruje tokom dužeg vremena.
Oštrina i visoki intenzitet impulsne buke pojačava sva negativna svojstva bez obzira da li je takva impulsna buka bila redovita i(ili) očekivana.

Tokom noći osjetljivost na impulsnu buku je veća. Uho je alarmni organ i osjetljivost raste kako organ vida prepušta "stražu" organu sluha.