Buka s magistrale - potreban bukobran
18.03.2022       id: 74124
Poštovani,

ljubazno molim savjet na koji način i s kojom dokumentacijom pristupiti Zahtjevu za postavljenje bukobrana na području Jadranova, Crikvenice.

Naime vlasnik sam zemljišta sa izgrađenim dvijema kućama za odmor uz Jadransku magistralu, pod upravljanjem Hrvatskih cesta d.o.o.

Zahvaljujem se na odgovoru i savjetu.
Potrebno je obratiti se Odjelu za prostorno uređenje Crikvenice, a može i Upravnom odjelu za turizam i gospodarstvo.

Potrebno je detaljno opisati problem koji imate, priložiti nacrte čestica kako bi se vidjela udaljenost stambenih objekata od magistrale.

Idealno bi bilo priložiti i rezultate 24-satnog mjerenja buke jednog ljetnog dana, samo što je cijena tog mjerena prilično visoka.

Možete probati i direktno kontaktirati Hrvatske ceste (službeni dopis, poštom, preporučeno). Priložite istu dokumentaciju.

 
 
Predstavnik stanara je susjed iz pakla
10.02.2022       id: 74091
Dobar dan,
moja pritužba se može svesti na tri riječi - susjedi iz pakla. Gospodin je (navodno) nagluh pa je televizor stalno preglasan. Vikendima mu dolazi sin iz prethodnoga braka i igra nogomet po stanu, a odnedavno se uselila i žena sa svojim sinom pa je buka nogometa svakodnevna i konstantna.
Osim toga, da bi igrali nogomet svakodnevno guraju namještaj u jednu pa u drugu stranu. Navedena gospođa je odlučila prilagoditi stan svojim zahtjevima pa od 7h ujutro ima radove po stanu u klompama, od lupanja, bušenja, nabijanja i naprosto nedefinirane buke.
Svi moji kulturni pokušaji da ih upozorim usmeno su uzaludni, oboje se nasmiju u lice, ospuju me i zalupe vratima. nakon zadnje opomene, počela sam zvati policiju koja se pokazala apsolutno beskorisnom jer, prema njihovim riječima, "ne mogu ništa, podignite tužbu". S obzirom na situaciju u hrvatskome pravosuđu, to je blago rečeno neprivlačna opcija. Situacija je došla do krajnjih granica, pod stresom sam u stanu od buke, a cijeli dan na poslu u grču od buke za koju znam da slijedi.
U rijetkim trenucim kada nisu u stanu, čujem susjede ispod sebe koji imaju malu djecu koja bez prestanka plaču, a roditelji viču.
U stanu nisam niti 2 godine, nisam se kako spada niti smjestila i već razmatram prodaju jer je neizdrživo i psihičko i fizičko zdravlje mi rapidno opadaju otkad sam se uselila.
Predstavnik stanara upravo je bezobraznik iznad mene, čije dijete igra nogomet pa je u tom apsektu besmisleno se žaliti predstavniku.
Točno, Policija ne postupa u slučajevima susjedske buke. Interveniraju u slučaju remećenja javnog reda i mira što susjedska buka (uglavnom) nije.
Točno, Policija je dala dobar savjet. Pokrenite tužbu.
Angažirajte odvjetnika. Napišite opomenu pred utuženje. Navedite sve probleme koje imate.
Poučite Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članak 110.

U ostalom, predstavnik stanara nije nedodirljiv:
https://www.odvjetnik-strniscak.hr/strucni-clanci/tuzba-protiv-predstavnika-stanara/
 
 
Bučne toplinske pumpe
22.01.2022       id: 74059
Poštovani,

Naša kuća se nalazi na kraju jednog malenog sela u općini Vrbnik. Uglavnom smo okruženi kućama koje se koriste ljetnih mjeseci, te nekoliko kuća u kojima se stanuje. Karakteristika sela je do sada bila mirnoća.

Nas problem je počeo ovog ljeta. Nas najbliži susjed (dijeli nas mala seoska cesta) koji ovdje provodi svega nekih 10 dana godišnje, je ovog ljeta instalirao jednu ili dvije toplinske pumpe. Jedna pumpa vjerojatno grije bazen koji ima količinu od 100.000 L vode. Druga pumpa izgleda grije kuću. Pumpe su najvjerojatnije postavljene na beton; nema neke znatne zvučne zaštite.

Nas vanjski i unutarnji boravišni prostor se nalazi djelomično preko puta, a djelomično nešto niže s obzirom na pad terena.
Ljetos kad je pumpa grijala bazen te radila 24 h bez prekida, mjerila sam kod nas do 65dB. Mjerila sam preko App-a na mobitelu. Mi nismo mogli boraviti u našem prostoru. Svi naši pokušaji razgovarati sa susjedima su bili odbijeni. Pumpa je isključena nakon njihovog odlaska krajem rujna.
Pred nekih šest tjedana je uključena pumpa koja izgleda grije kuću. Ta ista se pali i gasi u redovnim vremenskim razmacima. Moje mjerenje vani na našoj terasi je pokazalo 43dB. U kući se takodjer čuje, osjeća se kao mutna tutnjava.

Moj najveći problem je nemir koji me obuzme, te kojeg se teško mogu osloboditi.

Postoji mogućnost da nam se pridruže dva susjeda koja su se takodjer ovog ljeta bunila.

Molim Vas najljepše da me savjetujete
Imao sam sličan slučaj. Pretpostavljam da se pumpe koriste za grijanje i hlađenje prostorija s vodom iz bazena.
Uglavnom, neprestano rade i bučno su k'o sam vrag.

Nema drugog rješenje nego podizanje tužbe.
Morate se udružiti s ostalim susjedima i zajednički podignite tužbu.
Neka svatko odnjih navede svoje probleme, detaljno ih opišite.

Pogledajte Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članak 110.

Budite uporni, radi se o vašem miru i spokoju koji je trajno narušen.
Živite u strahu kada će se pojaviti i opet upaliti pumpe.