Objava za medije: Znate li da buka šteti zdravlju? 12.1.2012

Znate li da buka šteti zdravlju?


Datum objave: 12.01.2012.
Premda je buka javnozdravstveni problem, još uvijek se na mnogim razinama buka tretira kao subjektivni zagađivač, a problem buke se prikazuje kao osobni problem pojedinca. Nedovoljna informiranost javnosti o štetnosti buke potakla je registriranje udruge ŽELIM MIRAN ŽIVOT.


Zagreb, 12. siječnja 2012. – Ustav Republike Hrvatske svima garantira pravo na zdrav život u zdravom okolišu. Mada građani okoliš smatraju zdravim ako je zrak čist i nema smeća, važno je istaknuti još jednog zagađivača, o kojem se obično ne razmišlja jer nema mirisa i ne ostavlja otpad.
Taj zagađivač je buka.

Buka je problematična jer, osim što je neugodna, ona utječe i na zdravlje ljudi. Glasni zvukovi automobila, zrakoplova ili industrijska buka na radnom mjestu izazivaju lučenje hormona stresa. Posljedice toga su psihička napetost i pad produktivnosti. Jedna studija, koja je pratila učinak buke zrakoplova, otkrila je da djeca izložena takvim zvukovima imaju poteškoća u čitanju i problema s dugotrajnim pamćenjem.

Osim djece, pate i stariji. Istraživanjem građana starijih od 65 godina, znanstvenici su otkrili da glasni zvukovi utječu i na bolesti srca, visoki tlak i povišeni rizik moždanog udara. Za svakih deset decibela buke, rizik moždanog udara povećava se za više od četvrtine (27%). Ako pogledamo građane općenito, bez obzira na dob, otkrivamo da 2% Europljana pati od poremećaja sna, a 15% osjeća simptome trajne nervoze - i sve povezano sa zagađenjem bukom.

Iz tih razloga osnovana je udruga "ŽELIM MIRAN ŽIVOT", koja se bavi informiranjem javnosti o problemu zvučnog zagađenja. Službene stranice udruge nalaze se na adresi www.zmz.hr, a tamo možete naći informativne tekstove, savjete i informacije o aktivnostima udruge po pitanju rješavanja problema sa bukom.

Nobelovac Robert Koch prije stotinu godina je rekao "Doći će dan kada će se čovjek boriti protiv buke kao što se borio protiv kolere i kuge".